Akwaaba, he obruni, how are you? - Reisverslag uit Noordeloos, Nederland van Elise Jong - WaarBenJij.nu Akwaaba, he obruni, how are you? - Reisverslag uit Noordeloos, Nederland van Elise Jong - WaarBenJij.nu

Akwaaba, he obruni, how are you?

Door: Elise

Blijf op de hoogte en volg Elise

09 Juni 2010 | Nederland, Noordeloos

Zondag was het zover! Van de spanning kon ik nauwelijks eten, maar nadat mn vader en mn zusje me op schiphol hadden uitgezwaaid en ik de douane doorging verdween dat gelukkig. Dat we in Ghana zouden gaan opvallen werd me bij de gate al duidelijk, aangezien ik alleen maar Ghanezen zag. Daar ontmoette ik ook Aukje en Rony. Aukje en ik gaan op hetzelfde project werken, Rony op een ander. De vlucht duurde 6,5 uur en vloog letterlijk en figuurlijk voorbij. We kregen enorm veel eten en drinken aangeboden en alsnog presteerde een man voor ons om nog meer drinken te bestellen. De rode wijn beviel hem goed ;)
Het eerste wat is las toen ik op het vliegveld in Accra aankwm was Akwaaba wat welcome betekent. Opvallend was het volgende bord ‘Welcome people who are coming doing good. Pedophiles and sexual abusers are not welcome’
Hier ontmoetten we de andere volunteers waarmee we de oriëntatie volgen. We zijn met z’n 8en bestaande uit 3 Ieren, 1 Duitser, 1 Canadees en wij 3en. We werden door iemand van SYTO, de organisatie in Ghana naar ons hostel gebracht. Na een douche genomen te hebben (nu heb ik die luxe nog!) ben ik gaan slapen.
Maandag ochtend ontmoetten we Tina, een geweldige vrouw, op het Syto kantoor. Zij vertelden ons de do and dont’s op het gebied van gezondheid en cultuur. Daarna gingen we naar Pleasure Beach. Heerlijk om af te koelen en even rust te hebben. De mensen zijn hier erg vriendelijk, maar het is wennen om zo bekeken te worden! Constant wordt je gegroet, pakken mensen je hand of raken ze me hand of been aan. ’s Avonds hadden we dinner in het hostel en hebben we gezellig met zn allen ons eerste biertje in de plaatselijke pub gedronken. Moe van alle warmte en alle nieuwe indrukken en toch wel een beetje het engels praten ging ik slapen.
Gisteren gingen we naar Tina en vertelde ze ons meer over host family issues en de workplace. Aukje en ik hebben foto’s gezien van ons project en het ziet er heel arm uit. Het is dan ook het armste project ooit van travel active, maar dat zien we als een uitdaging! We kunnen in ieder geval veel goed doen. Daarna hadden wen city tour en hebben we oa de Makola market bezocht, de grootse markt van Accra en the National Cultural Centre. Onderweg kwamen we veel kinderen tegen en ze zijn echt zoo schattig! Ze hebben hier alleen maar leuke en mooie kinderen haha. Ze vinden het ook heel leuk als we naar ze lachen en zwaaien, dit doen we natuurlijk met de right hand want de left hand is de dirty hand. Ook roepen de kinderen Obruni naar ons, waarme ze blanke bedoelen, letterlijk betekent het komt van achter de horizon.
Vandaag hadden we oa dans en drum lessen. Echt superlijk om te doen. Het was ook gelijk een goede work out in de hitte. Deze dagen zijn erg leuk, maar ik kan niet wachten om naar het noorden te vertrekken. Vrijdag vertrekken we naar Tamale en daar slapen we in een hostel, aangezien het verkeer s’nachts niet veilig is. Nou geloof me overdag is het ook niet veilig! De TroTro’s zijn gammele busjes die bijna uit elkaar vallen en never nooit door de APK zouden komen en het verkeer is ook een chaos. Maar goed, zaterdag reizen we verder naar Wulugu en Nabiri. Eindelijk!

• 09 Juni 2010 - 18:05

Annelot:

LEUKLEUKLEUK!! Have fun en doe voorzichtig =) xxx

• 09 Juni 2010 - 20:09

Mama:

fijn om ales te lezen,jullie kinderen zijn dus weinig gewend en ik hoop dat jullie veel voor ze kunnen doen en dat ze kunen genieten van alle spullen uit de koffers.Doe voorzichtig,
    liefs mama

• 10 Juni 2010 - 09:17

Jankie:

Hoi Elise,
    Leuk om te lezen. Ik kijk uit naar je volgende verslagen. Ik zou even het thuisadres verwijderen uit je eerste reisverslag.
    Succes met je reis naar Tamale morgen.
    Hartelijke groet,
    Jankie

• 10 Juni 2010 - 09:44

Lies:

hoi elise,

net je waarbenjijnuadres van je moeder ontvangen.
    heel leuk om je verhalen te lezen en zo met je mee te leven.
    een hele goede tijd en succes met je reisdagen.
    liefs lies

• 10 Juni 2010 - 13:22

Tante Adrie Ochten:

Hoi Elise
    Wat fijn en leuk dat de reis goed is verlopen en dat het aardige mensen zijn ben benieuwd hoe ze gaan reageren op de kleertjes en andere spulletjes succes en goede reis naar Tamale
    heel veel liefs van Adrie Sander en Dion x

• 10 Juni 2010 - 13:35

Jessica:

super mooi om je verhalen te lezen!
    veel plezier en succes.
    xJessica

• 10 Juni 2010 - 18:13

Alinda:

Hee Elise.

Waauw wat een avontuur en wat goed! Leuk om het te lezen. Ben benieuwd naar de rest van je verhalen.

xx

• 11 Juni 2010 - 18:04

Ike:

Heee Mate!
    Ik ben weer thuis en heb nog eens nagedacht, maar wat is nu eigenlijk je telefoonnummer? Is dat je eigen nummer of een ghanees nummer? Echt leuk om te lezen. Hoop dat alles goed gaat. Bij mij was het ook echt geweldig, maar ik praat je nog wel bij via de mail ofzo;)! Ik ben nu net thuis dus ga mn was maar eens netjes opruimen.
    Btw heb vandaag een board op me kop gehad.. Dus mijn lompigheid ben ik nog niet verleerd.. Sneu he;)!

Spreek je snel!

Succes daar en enjoy!

Liefsxxx

• 12 Juni 2010 - 09:29

Joyce:

hé meid!
    haha echt super leuk die verhalen, kan niet wachten op de volgende 100;)
    Doe je voorzichtig met al aanrakende mensies!
    veel plezier!
    Xx

• 13 Juni 2010 - 21:46

Iris:

Wat leuk:D die drum lessen zijn helemaal voor jou weggelegd hihi
    succes nog !! :D
    Liefs xx

• 15 Juni 2010 - 08:17

Lotte:

GAAAAAAFF!! Elise, wat schrijf je leuk. Dacht je nou niet bij dat vliegveld van goh, misschien moet ik maar rechtsomkeert maken.

Hoe is het in het Noorden? Schrijf gauw weer wat, ben super benieuwd.

O Elise, je hebt zo'n gaaf project!

Goodday on ye, MATE!